Burgery jajeczne są smaczną alternatywą dla burgerów mięsnych, które oczywiście odbiegają smakiem od nadmienionego, ale też zapobiega wyjścia do sklepu gdy po prostu nie mamy na to ochoty :) a dziś właśnie mnie to spotkało.
Jajka w ilości 9 ugotowałam na twardo. Dodatkowo wcześnie podsmażyłam na małej ilości oleju 2 spore cebule. Dodałam następnie jedną startą na drobnych oczkach marchewkę. Podsmażone posoliłam oraz dodałam pieprz. Do tak przygotowanej masy dodałam pół puszki kukurydzy. Ugotowane jajka, obrałam i wrzuciłam do malaksera, następnie dodałam cebulową masę i jedno surowe jajko. Wymieszałam. Ułożyłam na macie do pieczenia. Piekarnik nagrzany do 170 stopni. Burgery siup i czekamy do zrumienienia.
Sałatka z papryki.
4 czerwone papryki pozbawiłam gniazd nasiennych, pokroiłam na cieniutkie plastry, dodałam jedną cebulę pokrojoną w piórka. Dodałam pokrojoną pietruszkę. Do tego sól, pieprz i odrobina oleju. GOTOWE 
Do tego kalafior ugotowany w osolonej i lekko posłodzonej wodzie zmiażdżony za pomocą tłuczka do ziemniaków- alternatywa dla tych oto bulw posiadających skrobie :)
Smacznego
* ilość na 5 porcji! :)
Komentarze
Prześlij komentarz