SOLANKI

500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 żółtko
0,5 szkl. mleka 

0,5 szkl. wody
1 łyżeczka drożdży suchych
olej
 1 białko
sól morska, kminek

Mąkę, drożdże i sól zalać wodą z mlekiem i żółtkiem. Ciasto wyrobić do konsystencji ciasta na pizze i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (albo do podwojenia objętości).

Ciasto po rozwałkować na placki grubości ok. 0,5 cm. Posmarować z wierzchu olejem, po czym nożem podzielić na trójkąciki. Zwinąć jak rogaliki- tylko solanki mają być proste.

Odłożyć na papier pergaminowy do wyrośnięcia na 20minut.
Przed pieczeniem posmarować białkiem i posypać solą morską oraz kminkiem.
Piec w 250
ºC do zezłocenia.


Komentarze

Prześlij komentarz