500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 żółtko
0,5 szkl. mleka
0,5 szkl. wody
1 łyżeczka drożdży suchych
olej
1 białko
sól morska, kminek
Mąkę, drożdże i sól zalać wodą z mlekiem i żółtkiem. Ciasto wyrobić do konsystencji ciasta na pizze i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (albo do podwojenia objętości).
Ciasto po rozwałkować na placki grubości ok. 0,5 cm. Posmarować z wierzchu olejem, po czym nożem podzielić na trójkąciki. Zwinąć jak rogaliki- tylko solanki mają być proste.
Odłożyć na papier pergaminowy do wyrośnięcia na 20minut.
Przed pieczeniem posmarować białkiem i posypać solą morską oraz kminkiem.
Piec w 250ºC do zezłocenia.
1 łyżeczka soli
1 żółtko
0,5 szkl. mleka
0,5 szkl. wody
1 łyżeczka drożdży suchych
olej
1 białko
sól morska, kminek
Mąkę, drożdże i sól zalać wodą z mlekiem i żółtkiem. Ciasto wyrobić do konsystencji ciasta na pizze i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę (albo do podwojenia objętości).
Ciasto po rozwałkować na placki grubości ok. 0,5 cm. Posmarować z wierzchu olejem, po czym nożem podzielić na trójkąciki. Zwinąć jak rogaliki- tylko solanki mają być proste.
Odłożyć na papier pergaminowy do wyrośnięcia na 20minut.
Przed pieczeniem posmarować białkiem i posypać solą morską oraz kminkiem.
Piec w 250ºC do zezłocenia.
a zdjęcie??? czekam:)
OdpowiedzUsuńzdjęcie "już" jest :)
OdpowiedzUsuń