chleb- najprostszy

Chlebek idealnie nadaje się na chleb do żurku. Twarda skórka i do tego naprawdę smaczny.
Długo szukałam tego idealnego i w końcu się udało.
Teraz gdy jest zima idealnie pasuje do tego aby go upiec i albo zjeść, albo wlać jakąś rozgrzewającą zupę.

Składniki:
- 1kg mąki
- 2 opakowania drożdży suchych po 7g każda
- 0,5l ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Do miski wstypujemy wszystkie suche składniki i mieszkamy.
Następnie dodajemy ciepłą wodę i oliwę i wyrabiamy.
Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Dzielimy ciasto na 6części, ew. 4. W zależności od wielkości i potrzeb :)
Formujemy kulkę, układamy na posypaną mąką powietrznię i przykrywamy na 15minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Smarujemy każdy chlebek białkiem jajka i nacinamy.
Pieczemy w temp. 180stopni przez około 20-30minut do zrumienienia.



Komentarze