Szpinakowe mini pizze


Przepis na pizze u mnie nigdy się nie zmienia.
Zwykle ciasto jest robione w pośpiechu i dlatego też nie bójmy się małych eksperymentów. Tym razem np. nie dodałam ani trochę wody- tylko mleko, drożdże były natomiast zamrożone i dokładnie rozpuszczone w ciepłym mleku. Nic poza tym nie zmieniłam.



Główny przepis znajdziemy na stronie:
http://malepasjewkuchni.blogspot.com/2011/06/pizza-hawajska.html

Farsz szpinakowy również nie należy do trudnych.
Na rozgrzanej patelni podsmażyłam jedną cebulę pokrojoną w plasterki, do niej dodałam 200g pokrojonych w kosteczkę udek z kurczaka. Następnie pół opakowania szpinaku w śmietanie, który zakupiłam w Lidlu. Do smaku dodałam sól i pieprz oraz dwa ząbki czosnku. Wszystko razem udusiłam na patelni dodając około 50ml słodkiej śmietany.

Obawiając się, że nie wszyscy lubią szpinak zrobiłam również kilka pizzetek z sosem pomidorowym oraz kiełbaską.

Tak przygotowane pizze obsypałam serem pokrojonym w paseczki, do piekarnika i gotowe. Z reszty ciasta jakie mi zostało zrobiłam kilka paluszków (rozwałkowane ciasto pokroiłam w długie cienkie paseczki, delikatnie zakręciłam i upiekłam razem z pizzą).



Smacznego.

Komentarze