Mini hamburgery


Czasem naprawdę dobrze być niemal zmuszonym do stworzenia czegoś wyjątkowego..
tym razem tym czymś wyjątkowym był „dzień kanapkowy” w szkole naszego dzieciaczka.
Na te małe cudeńka potrzeba sporo czasu (ze 3 razy więcej niż przy tworzeniu tych standardowych). Przyjemność zjedzenia czegoś tak maleńkiego, na jeden kęs jest przyjemnością samą w sobie.

Składniki:
- mięso mielone- 300g
- jajko- użyłam dwóch perliczych- mniejsze od standardowych- wspaniałe jajka ptaków, które niosą się tylko na lato, jedzą tylko trawkę i są bardzo zdrowe)
- bułka tarta- do odpowiedniej gęstości
- s&p
Mieszamy, formujemy małe kuleczki, smażymy (wcześniej mocno spłaszczając) na oleju.

Składniki na ciasto:
Moje ulubione, banalnie proste, te co zwykle:


Wydzieramy po kawałku ciasta, formujemy małe kuleczki, tak jak w przypadku kotlecików mielonych. Pieczemy w 200stopniach przez kilka minut. Wcześniej smarując wymieszonym jajkiem.

Do tego jeszcze:
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- kilka listków sałaty lodowej
- majonez i ketchup- wymieszany proporcjonalnie wg upodobań

Przestygnięte bułeczki przekrajamy na pół lekko smarujemy sosem, na to kawałek listka kotlecik, plasterek pomidorka, sos, przykrywamy i przekłuwamy wykałaczką, tak abyśmy mieli pewność, że nasze maleństwa nie przewrócą się.

Efekt poniżej.


Komentarze